Om denna sida

Hej och välkommen!

Detta är ingen personlig blogg utan är en sida om olika bloggar som jag hittar om Neuropsykiatrisk Funktionsnedsättningar.

När jag fick en fråga av en bekant om jag var rädd för att min son (As/Adhd) skulle bli kriminell? Så blev jag helt ställd.

Detta fick mig att fundera, för samtalet gick vidare in på hur svårt det måste vara för de som inte lever i diagnoslandet att förstå, skräckbilden som massmedia ofta skriver om Npf, det kriminella och ofta det stora svårigheter som de senare i livet ”borde” få, vilken bild som dessa diagnoser har i media är ofta inte ballanserad i hur jag ser på den. Jag bad vännen att titta på några länkar av Npfare hur deras liv såg ut och hon förundrades hur vanliga de verkade.

Därför började jag samla på dessa olika bloggar skrivna av de som har diagnoser, de som levde med anhöriga som hade dem och visst det blev en samling av olika typer, både de som verkligen skriver om själva diagnosen, de som sitter på behandlingshem, de som är unga som skriker högt, de som faktiskt har diagnosen men inte skriver nästan alls om detta utan om något de är intresserade av annat.

Jag ville samla denna skara av olika människor därute i denna sida som skriver ute på nätet, de som lever med Npf, de som lever tillsammans, de som arbetar med det. Eftersom jag ser bilden av npfare som målas upp som något som blir fel hela tiden.

Nu ska jag inte säga att det INTE är ett problem, för det är just vad det är för många som inte får den hjälp de borde ha. Men en nyanserad sida kan vara till nytta i vår tid just nu.

På Twitter har jag på @NPFBloggar många från skolans värld som följer, det är jag glad för, för dessa kvinnor och män, rektorer och pedagoger vill också läsa era bloggar och lära sig mer. Vi behövs alla som kan belysa frågan om NPF, från både den ensamma mamman eller pappan som skriver till de som har hittat sig själv i sin diagnos och arbetar med något där de har hjälpen av just sin diagnos. Till alla föreningar som vill hjälpa barnen som hamnar utanför till föreningar med barn som växt upp och gärna vill göra sina röster hörda för de kanske kan ge killar och tjejer därute som hamnat fel, en ny syn. Vi har alla våra egna erfarenheter som gör oss till dem vi är, vare sig vi har någon av dessa diagnoser ADHD, ADD, DAMP, Aspergers syndrom, autism och Tourettes syndrom, tvångssyndrom.

Nu har jag tagit bort dem som inte vill synas här på sidan, för jag har fått frågan om att vissa inte vill synas (detta är så klart helt okej för mig) Men jag kommer inte att fortsätta om ni bloggare inte tycker att inte är okej, om ni förstår vad jag menar.

Jag kan avsluta med att skriva att jag är en stolt dyslektiker som arbetat hårt för att våga göra min röst hörd via skrivandet, och svaret till vännen jag gav var

-Inte mer än hur rädd du är för att dina barn ska bli kriminella.

Har du en blogg som handlar om npf, eller har du diagnos och skriver om det, är du välkommen att skicka en länk så jag kan länka den här på sidan.

mail adress: npfbloggar[at]gmail.com

Annonser

21 tankar om “Om denna sida

 1. Hej Anne,vilket bra initiativ du tagit genom att skapa denna blogg! Här är det enkelt att se alla bloggar. Jag fick som vuxen diagnoserna Asperger och ADHD och min son är också en Aspie och ADD. Försöker genom min blogg att förstå mig själv bättre. Vore toppen om jag fick vara med på denna sida. Adressen är http://blondina-a.blogspot.com. /C

  • Hej?
   Tack så jätte mycket 😀 Jag har redan länkat dig ett par gånger och var faktiskt på väg att lägga in dig i blogglistan 🙂 men tack för att du säger att det är okej.
   Hälsning Anne

 2. Jag gillar din idé och jag skulle gärna stå med för att öka förståelsen för NPF, och då främst aspergers som jag själv har. Min blogg är http://aspergersbloggen.blogg.se och handlar om mig i min vardag med aspergers, utredningar, tankar och min syn på verkligheten. Kommer även handla smått om andra diagnoser jag har mig nära men det är då främst min egen diagnos jag skriver om för att i ett försök minska alla fördomar om dessa diagnoser. Ett bra jobb med sidan! kram

 3. Hello. Thank you for linking my Blog, KATiE MiA/Aghogday: Views From the Autism Spectrum and Beyond.

  http://katiemiaaghogday.blogspot.com/

  This is a very helpful collection of Blog Links you provide here. I will link this reference on my Blog so people from the US will have access to these excellent Blogs from Sweden.

  I have been involved in interesting discussions with the Author of the Aspie Quiz, Leif Eckblad, from Sweden, on the Wrongplanet.net website.

  I also find Christopher Gillberg, from Sweden, as an excellent source of information, quoted and linked in my blog, as a valued contributor to the understanding of the Condition that Hans Asperger described in the 1940’s. While the condition is still recognized as Asperger’s Syndrome in the Gillberg Criteria, it has been discontinued as a diagnostic label in the US, under DSM5 criteria.

  I will name your resource here on my blog as ”NPF Bloggar for Blogs from Sweden on Neuro-Diverse Conditions.”

  I use descriptors like this for all the resources I link, so people will see the unique contributions of each resource.

  I am hoping the translate function will work from the Blog Link I will create for this excellent source of information. 🙂 I have the translate function incorporated on my blog, for anyone who needs that function to read my Blog.

 4. Hej! Upptäckte precis att du listat min blogg wessmantorp.blogspot.com här! Vilken glad överraskning! Tack snälla! Hittar nu är också många fler bloggar att läsa! Tack än en gång! Med vänlig hälsning Nina.

 5. Hej!

  Jag heter Elise och är nydiagnotiserad ADHD och har precis börjat blogga om det. Min psykolog trodde även på AS, men vi ska se hur jag reagerar på medicin först. Jag tar det som det kommer och när/om jag känner mig redo fortsätter vi vidare därifrån. Från att jag har varit en person som jobbat på gruppbostäder och dagliga verksamheter inom LSS och där det också är vanligt med hyresgäster/arbetare med NPF diagnoser, så har JAG nu fått reda på att jag har det. Min värld känns lite upp o ner! Jag måste ha haft sämst självkännedom, men ja så är det iaf… Nu börjar jag hitta förklaringar till vissa beteenden jag har haft och ja det är ganska skönt. Hakuna matata 🙂

  Med vänlig hälsning
  Elise

  • Starkt av dig och jag hoppas att ditt bloggande kan ge lite rätsida på tankarna. Här finns många bloggar om adhd så det e bara att gräva och läsa deras olika berättelser, det kan också hjälpa dig i frågorna. Kram Anne

 6. Tack för att jag fick vara med! Hade inte en aning om det, men tänkte erbjuda mig att så på listan, men det gjorde jag redan!
  Hoppas vi kan förändra. Så måste jag berätta – jag fick ett mail av en kvinna som hade en son i min ålder och hon kunde inte nå honom genom hans skal, så hon kunde inte förstå honom, men när hon läste min blogg så fick hon upp ögonen och förstod honom och kunde då hjälpa honom med att få hjälp genom psykiatrin.
  Och igår kom ett handskrivet brev av en kvinna som själv led av ångest men hon kunde inte sätta ord på vad som var fel men så läste hon min och min mans blogg och då trillade poletten ner. Så man får fina peppande ord och kommentarer – men även kränkande, men de har jag nyligen lärt mig att sålla bort och blockera
  Kan även tipsa om min man, han bloggbombar ibland, sen kan det gå lång tid mellan gångerna men sällan mer än en vecka. Han vill gärna ha fler läsare
  http://www.wobworld.se

 7. Hallå. Vilken bra blogg, fick massor av bra lästips.
  Skulle vara roligt om du ville gå in och läsa min blogg. Jag är mamma till två underbara barn med diagnoser inom NPF- området och även fru till en underbar man även han med problematik inom NPF- området.

  bloggen heter : Livet med Autism, Aspbergers & ADHD
  http://nitadato.blogg.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s